Birisi daha önce burada tam bu soruyu sordu, ama hatırlamıyorum ne dediklerini. Ben Türkiye’de yaşıyorum ve eğer VPN’in Türkiye sunucusuna bağlanırsam, bu beni daha az mı güvende yapar, bir fark yaratır mı, yurt dışı bir sunucuya bağlanmak daha mı iyi olur?
Bu, ülkenizin politikaları ve yasalarına bağlıdır. Türkiye ile ilgili olduğundan, muhtemelen bizim hiç bilmediğimiz yasaları siz daha iyi bilirsiniz.
Bazı ülkeler için bu uygun ve bazen ülkede kalmak ve VPN’e bağlanmak daha iyi olabilir, bazı ülkeler için ise yurt dışı bir VPN sunucusuna bağlanmak daha avantajlıdır.
Bu konu büyük ölçüde değişiyor. ABD örneği verebilirim. ABD’de birçok insan, yabancı bir ülke VPN’ine bağlanmanın veya yabancı ülkelerdeki e-posta veya bulut hizmetleri kullanmanın daha güvenli olduğunu düşünüyor. Bir şekilde NSA’nın onları bulmasını engellediklerini sanıyorlar. Ancak, tam tersi geçerlidir. NSA’nın asıl görevi yabancı hizmetleri dinlemek ve bunu yaparken hiçbir kurala bağlı değiller. Ancak, ABD içindeki verileri toplarken belli kurallara uymak zorundalar. Yurt dışı bir hizmet kullanıyorsanız, büyük ihtimalle bu durum fark edilir. Yurt içi hizmet kullanıyorsanız, en azından teorik olarak bazı korumalarınız olur.
Her iki durumda da önemli olan güvenli ve kayıt tutmayan iyi bir hizmet kullanmak. LT2P ve IPsec adlı protokollerin kırıldığını ve hatta OpenVPN’in bir güvenlik açığı barındırdığını biliyorum, fakat bu sorunlar giderildi. LT2P ve IPSec halen savunmasız olabilir.
Türk yasaları veya imkanları hakkında bilgim yok. Seçeceğiniz hizmetin kayıt tutmadığından emin olun. Operasyonel güvenliğin de önemli olduğunu unutmayın. Çok yüksek bant genişliği gerektirmeyen işler için Tor veya Tails kullanabilirsiniz. Torrent gibi büyük veri gerektiren işler için ise VPN en iyi seçenektir. Hem Tor hem de VPN’de, tüm trafiğiniz, güvenliğin sağlandığı şifreli bağlantının sonunda çıkış noktasında sona erer, aksi takdirde internette özgürce dolaşamazsınız. Bu noktada HTTPS’ye dikkat edin.
Başka bir ülkede bulunan VPN kullanıyorum, Amerikan sunucuya bağlanmak, yabancı bir sunucu kadar mı güvenli olur?
Kullandığım VPN’de Ukrayna yok, ama Romanya sunucusu da pek iyi değil, Almanya, İngiltere, Fransa ya da İtalya’ya bağlanıyorum. En çok Almanya’yı tercih ediyorum, telefonda hep ona bağlıyım ve bu konuda sorun yaşamıyorum. Ama Zamunda’da sadece Türkiye’de erişim engellenmemiş, o yüzden Zamunda’ya girerken Türkiye sunucusuna bağlanıyorum. Ayrıca bazı ülkelere bağlıyken Torrent çok yavaş çalışıyor veya hiç bağlanmıyor, Hollanda ve İskandinav ülkelerine bağlıyken nerdeyse hiç indirmiyor bile.
NSA konusunda gerçekten endişeliyim… Ve VPN karşılaştırma tablolarında, VPN hizmetlerinin bulunduğu ülkeler her zaman göze çarpıyor ve ben genellikle ABD’de bulunan bir VPN kullanıyorum, belki önümüzdeki ay onu bırakacağım. Bence, güvenlik ve gizlilik için ABD ve ABD merkezli hizmetlerden uzak durmamız gerekiyor ama şu da bir gerçek, günlük kullandığım çoğu şey ABD’de ve bu da bir sorun, örneğin Telegram kullanmak istiyorum ama arkadaşlarım bile bilmiyor, gerçekten çözümsüz kalıyorum.
Her VPN hizmeti log tutmadığını iddia etse de, aslında belli bir süre log tutmak zorunda kalıyorlar, değil mi? Yani, yasa dışı bir şey olursa loglar paylaşılmak zorunda kalabilir. Bu log tutma süresi genellikle 14 gün civarında, bildiğim kadarıyla.