Već dugi niz godina, moj posao koristi Sophos XGs i zaposleni mogu da se povežu na daljinu putem SSL VPN-a. Većinom koristimo nekoliko RDS veza putem VPN-a. To nikada nije bio problem dok smo bili u istoj zemlji, ali nedavno sam počeo da radim iz inostranstva i kašnjenje je bilo nepodnošljivo. Kao da klik na dugme može potrajati nekoliko sekundi da dobije odgovor.
Samo sam pretpostavio da je to zbog lošeg pinga i isprobao nekoliko načina za poboljšanje pinga, kao što je korišćenje “gaming” VPN-a dizajniranog za smanjenje pinga, što je zapravo pomoglo da padne sa 400-500 na otprilike 300. Ali i dalje je bilo loše. Zato sam umesto toga tražio druge načine za poboljšanje moje konekcije.
Kao test, dogovorio sam se sa kancelarijom da mi omoguće IPSec Road Warrior, i odjednom jese činilo kao da sam se vratio u istu zemlju i ponovo radio od kuće.
Već mesecima ga testiram i bez obzira na to koju internet konekciju koristim, IPSec je NEUPITNO mnogo brži i responzivniji u odnosu na SSL VPN kada koristim RDS.
U istoj zemlji, razlika je neprimetna, neki su pokušali da pređu na IPSec i otkrili da je performans identičan. Ali jedan drugi zaposleni je otputovao u inostranstvo i nedavno probao IPSec i naišao na isto, u potpuno različitoj zemlji, da je SSL gotovo neupotrebljiv a IPSec gotovo savršen.
Međutim, kada to googlam, ne nalazim ništa što bi ukazivalo na to da je samo prebacivanje na drugi VPN tip razlog za ovo poboljšanje.
Pa, da li neko zna da li je ovo specifično za Sophos, ili možda postoji nešto što nisam svestan a utiče na brzinu RDS preko SSL u odnosu na IPSec?
Iako je lepše imati bolju performansu, želeo bih da razumem ZAŠTO je to slučaj, da bih bio siguran da mogu da ga popravim ako prestane da radi u budućnosti, da razumem uzrok.