Ме прешао на Proton пре око 4-5 месеци, а од недавно паузе и кашњења су веома нервозни и ремете ми радни ток, потребна ми је алтернатива, исто и за VPN јер је плаћена верзија такође гротескна и стримовање са њим увек доводи до буфферинга.
Мејл = тута, претпостављам? Али који VPN? Јер га често користим за стримовање, једноставно не могу да користим Mullvad.
Превише журите. Постојале су редовне извештаје о проблемима са Тутана по цијелим последњим недељама. Ја сам плаћени корисник Proton од 2016. године и преузео сам потпуно на Proton скоро пре две године. Ово је први пут да доживљавам озбиљнији дужи проблем стабилности.
Ја још увек нисам доживео ниједног провајдера мејла који нема потешкоће уопште.
Шта разликује Proton од већине провајдера услуга: брзе, транспарентне информације о проблемима и шта се дешава. Чак су и најавили данас да узе додатне одржаваће ове дани како би побољшали стабилност и вратили се у нормалу. И рекли су, током овог одржавања, биће несигурности за неке кориснике краће време.
Сви провајдери имају поквасења и ProtonMail је током година био прилично стабилан. Нема разлога да се сада предаје.
Што се тиче VPN, направите свој. Ја користим https://linode.com и инсталирао сам Ubuntu сервер са PiVPN користећи Wireguard.(https://pivpn.io/) Изузетно је лако и ради одлично! Цена ми је 7 долара месечно (5 за сервер и 2 за резервне копије). Има 1GB меморије, 25GB простора и допушта 1TB саобраћаја месечно.
Ако вам заиста треба алтернатива. Можете користити IVPN. Један је од независно прегледаних. клијената који су отворени извор и прихватају готовину и монеро. Базирано у Гибралтару.
Али дефинитивно се слажем са горе наведеним. Верујем да заслужују поштену прилику. Моје личне искуство са Proton је било врло добро, иако је данас мало препуштено. Али због њихове добре услуге и одговора на моје захтеве. Лично не бих напустио.
Слажем се са дазононом да превише журите. Ја сам са Proton од прошле године и ово је први пут да доживљавам овакву квар. Обично је то само неколико минута, у ретким случајевима када је проблем. Такође имам налог са Tutanota и имам много више проблема са њима.
Прво, колико људи познајеш који активно користе Proton као своју главну имејл адресу? Сигурно то није толико колико Gmail. То значи да ти се приватност губи моментално када пошаљеш поруку неком ван Proton. Мислим да Proton ради језиво лош послове у укључивању нових корисника; било то недостатком функција, полу-готовим додатцима (календари и диск) и спорим развојем. То значи да људи не преузимају платформу у било којој значајној мери. Веома је тешко препоручити својим контактима, јер не желе да се пребаце на јефтиније решење.
Друго, Proton је само мало софистицирано управљање PGP кључевима. Не шифрује ништа што пошаљете изван Proton, које је то подсетити. Користити Gmail за свакодневне ствари које нису важне, а шифровати оно што јесте, јесте решење које стварно решава већину проблема које сам изложио. Gmail је могућа алтернатива, али морате самостално водити рачуна о томе.