Здравейте,
В момента на Ubuntu 22.04 съм инсталирал това за моя Mullvad VPN: GitHub - mullvad/mullvadvpn-app: The Mullvad VPN client app for desktop and mobile - И използвам само WireGuard.
И работи наистина добре! Той ме предпазва от различни течове и имам тази автоматична защита, която блокира цялия трафик по подразбиране, ако се свърша с VPN.
Досега поддържат само Ubuntu, Debian и Fedora. Но ако искам да пробвам това на други дистрибуции, как да постъпя?
Как използвате еквивалента на mullvadvpn-app
на неподдържана дистрибуция?
Благодаря предварително.
Също така, какви методи точно използва за предотвратяване на течове? Може би мога да помогна за създаването на кръстосана платформа CLI апликация.
На Arch, това е в AUR (Arch User Repo), на Nix (универсен мениджър на пакети за Linux и macOS), е в стандартния репозиторий, на Gentoo е в GURU (Gentoo User Repository), а за всичко останало, можеш да компилираш от източник.
Имам поддръжка на WireGuard в ядрото си и просто използвам конфигурационен файл. Имам настроена услуга, която стартира при стартиране и изпълнява wg-quick up mullvad
. Имам тази настройка от преди апликацията да е налична (за моя дистрибуция, тъй като не исках да управлявам инсталацията й ръчно без регистрация).
Може би би могло, но дали ще гарантира същата защита от течове като на официално поддържаните дистрибуции?
На Arch Linux, има пакет mullvad-vpn-bin в AUR, който използва версията за Debian/Ubuntu. И пакетът mullvad-vpn в GURU и AUR също се компилира от източник. А Nix е някакъв проблем, но CLI-то работи. Всички имат същата защита.