Właśnie otrzymałem w prezencie GL-AXT1800. Subskrybuję usługę VPN, aby podczas podróży po prostu połączyć się z moją usługą VPN na laptopie lub telefonie za pomocą klienta oprogramowania VPN. Czy korzystanie z tego urządzenia sprzętowego ma jakąś wartość dodaną, której nie uzyskuje się samą rozwiązaniem programowym?
Skonfigurowałem klienta VPN na GL-AXT1800, aby obsługiwał cały ruch internetowy. Ustawiłem także Tailscale do połączenia z moimi usługami w domu, tak aby klienci sieci LAN GL-AXT1800 mogli się z tymi usługami łączyć bez konieczności dalszej konfiguracji.
Dodatkowo gościnna sieć LAN jest otwarta (bez VPN, DNS od WAN), co pozwala na podłączenie moja pracy / VPN pracy bez możliwości dostępu do moich prywatnych urządzeń. No i filtrowanie AdGuard. To działa także na urządzeniach mojej rodziny. Oznacza to, że wszystkie urządzenia klienckie mogą robić dokładnie to, co w domu, wystarczy połączyć się z Wi-Fi GL-AXT1800.
Jeśli masz tylko jednego klienta korzystającego z VPN, to nie, ale jeśli chcesz, aby korzystało z niego wielu klientów, to tak (nie musisz instalować go na wszystkich urządzeniach)
To jest główny zakres możliwości z VPN.
Jedną z zalet jest to, że nie musisz pozwalać swojemu PC lub telefonowi bezpośrednio łączyć się z zdalnym punktem dostępowym, kiedy włączysz VPN, więc nigdy nie pokaże się, że byłeś w tej lokalizacji. Niektórzy ludzie bardzo mocno starają się ukryć swoje położenie, zwłaszcza jeśli korzystają z firmowego PC lub telefonu poza swoim krajem.
Poza VPN router może robić też inne rzeczy. Na przykład hostować własny serwer DNS, który automatycznie blokuje reklamy https://docs.gl-inet.com/router/en/4/interface_guide/adguardhome/
Możesz także ustawić połączenia awaryjne (jeśli Ethernet nie działa, korzystać z tetheringu/Wi-Fi).
Routery Glinet mogą robić o wiele więcej niż tylko obsługę VPN. Sprawdź dokumentację, aby poznać inne możliwości.