Blokiranje YouTube-a za jedan računar putem pravila vatrozida?

Sada radimo virtuelnu školu, a YouTube je problem. Pokušao sam ga blokirati u host fajlu, ali Google u svojoj beskonačnoj mudrosti preskače host fajl. Tako da sam pomislio, koliko to može biti teško? Ne uspijeva mi da radi.

Evo što sam do sada uradio. Pregledao sam IP adrese za klijenta u LAN-u, zatim ih dodao u vatrozid s akcijom “drop”.

Aktivni konekcije. Otvorio sam neke YouTube stranice da bih dobio IP adrese.

Kliknem sačuvaj i primeni. Ne mislim da je potrebno da ga isključim i ponovo uključim? do, tako da? Premestim ga na vrh i dno, nema razlike.

Sve ostale kartice su podrazumevane. Počeo sam unositi sve IP adrese. Nije pomoglo

Adresa je i dalje pingabilna, a YouTube i dalje funkcioniše…

https://forum.openwrt.org/t/how-to-block-outgoing-access-to-single-fixed-ip/40269/3 deluje sličan, ali moj etc/config/firewall prikazuje list src_ip umesto option src. Nije li to problem?

Prebacio sa ‘drop’ na ‘reject’.

Ne možeš ovo da uradiš pravila vatrozida, po mom iskustvu na kraju ćeš nenamerno blokirati stvari poput Google dokumenata i drugih servisa jer ce cela platforma biti na oblaku, tako da IP adrese mnogo koriste. Ako želiš da to uradiš sa rutera potrebna ti je nešto složenije što može da pravi obrazovnu procenu vrsta saobraćaja i primenjuje throttling. Neki od naprednih rutera koriste mašinsko učenje za ovo jer je sve danas enkriptovano.

Ako oni koriste tvoj OpenWrt ruter za DNS, kombinacija ipset, dnsmasq i iptables bi trebali da reše stvar.

Da razjasnimo, u /etc/config/firewall imam odeljak koji kreira ipset za IPv4 i još jedan za IPv6 adrese:

config ipset
        option enabled '1'
        option name 'no_youtube'
        option family 'ipv4'
        option storage 'hash'
        option match 'dest_ip'
        option timeout '2400'

config ipset
        option enabled '1'
        option name 'no_youtube6'
        option family 'ipv6'
        option storage 'hash'
        option match 'dest_ip'
        option timeout '2400'

Imam unos u /etc/dnsmasq.conf:

ipset=/youtube.com/no_youtube,no_youtube6

i imam pravila u iptables:

config rule 'no_youtube'
        option target 'REJECT'
        option src_ip '192.168.0.105'
        option ipset 'no_youtube'
        option proto 'tcp udp'
        option src 'lan'
        option dest 'wan'

config rule 'no_youtube6'
        option target 'REJECT'
        option src_ip '192.168.0.105'
        option ipset 'no_youtube6'
        option proto 'tcp udp'
        option src 'lan'
        option dest 'wan'

Ako bilo ko u mreži traži youtube.com ili *.youtube.com, dnsmasq će dodati odgovarajuću IP adresu u pomenuti ipset, u zavisnosti od IP verzije.

Vatrozid će zatim koristiti ipset za sav saobraćaj koji dolazi sa određene IP adrese (naravno, promeni to na računaru svog deteta). Ako sadrži odredišnu IP adresu, pretpostavlja se da je dodata zbog prethodnog pretraživanja youtube.com, i veza se REJECT-uje.

Može da se desi da failuje zatvoreno (blokira saobraćaj koji ne treba) u određenim okolnostima, prvenstveno zato što je Google tako veliki i možda (nepotvrđeno) koriste iste IP adrese za druge Google usluge. npr. www.google.com može imati istu IP adresu kao youtube.com, jer Google poseduje oba. U tom slučaju, ako je youtube prethodno pretražen, kasniji pokušaji pristupa google.com mogu da failuju. Mislim da je to malo verovatno, ali zbog Google-ovog načina rada, postoji realna mogućnost kolizije. Samo želim da napomenem to.

Da li vaše dete zna kako da promeni DNS? Možete koristiti pihole ili možda ugrađeni OpenWRT adblocker. Verujem da možete da planirate stvari kao što je nedelja, tako da je YouTube blokiran od 8 do 5 ili nešto slično.

Samo koristite ekstenziju u pretraživaču.

Dobar spisak ovde; Blocking Youtube for the Kids on ALL devices, as well as other undesirable content… – d7xTech.com (formerly Foolish IT) preusmeri sve na 127.0.0.1

Da li si probao da pratiš ovaj vodič? LINK

Metod koji sam koristio, što nije savršen, je da kreiram putem pfsense ‘edukaciju’ i koristim openDNS da blokiram sve osim školskog.

Neki od naprednih rutera koriste mašinsko učenje za ovo jer je sve danas enkriptovano.

Ne možete li man-in-the-middle spojiti sa konekcijama tako što ćete verovati sopstvenom CA? Nisam siguran kako bi to izveo sa OpenWRT-om ali bi trebalo biti moguće.

Koristio sam ovu metodu, ali na kraju blokira i Google dokumente i ostale Google servise.

Zdravo, RoganDawes: kodovi blokova koristeći backticks (```) ne rade na svim verzijama Reddit-a!

Neki korisnici vide ovo / ovo umesto toga.

Da biste ovo ispravili, uvucite svaku liniju sa 4 razmaka. Malo je iritantno, ali onda su vaši blokovi koda ispravno formatirani za svakoga.

Lagan način da ovo uradite je da koristite dugme za blok koda u uređivaču. Ako ne radi, pokušajte da prebacite na fancy-pants uređivač i nazad.

Komentar sa ispravljenim formatiranjem za starije verzije reddit.com

FAQ

^(Možete deaktivirati opcijom reply sa backtickopt6 na ovaj komentar.)

Previše je lako da se onemogući. Moj mali zna kako da to uradi, ali ne zna za proxy ili VPN još uvek. Pretpostavljam da mogu grupisati extension kroz politiku. To će mi možda oduzeti malo vremena za istraživanje. Mislio sam da će biti lako da setujem pravila vatrozida, a sada mi smeta što nisam uspeo da to sredim.