Диакоја Тред: једноставна питања, коментари који не захтевају своје постове и први путјачи требају овде (9. март 2024.)

Овај тред је за сва једноставна питања, питања за почетнике и коментаре који не захтевају сопствени пост.

Добродошли на /r/LearnJapanese!

Молимо вас да проверите да ли је ваше питање решено читајући вики или претражујући сабреддит пре него што пошаљете или ће вам можда бити уклоњено.

Ако имате било какво једноставно питање, молимо вас да га коментаришете овде уместо да постављате посебан пост.

Ово не укључује захтјеве за превод, који припадају /r/translator.

Ако тражите другу особу за учење или желите да се представите, придружите се и користите # introductions канал у Дискорду овде!

Архива за седам дана претходних тредова. Размотри прегледајте претходни дан или два за неразјашњена питања.

#Питања етикете водичи:

• 1 Обезбедите што више контекста граматике, вокабулара или реченице с којом имате потешкоћа. Обезбедите реченицу или пасус у коме сте га видели. Ваше питање поставите што конкретније.

X Шта је разлика између の и が ?

◯ Видео сам књигу под називом 日本人の知らない日本語, зашто је の коришћен тамо а не が ? (одговор)

• 2 Када тражите превод или како нешто рећи, најбоље је да покушате сами прво, иако нисте сигурни у то. Или питајте r/translator ако немате идеју. Такође, нисмо овде да вам радимо домаћи.

X Шта ово значи?

◯ Имам потешкоћа са овим делом реченице из NHK Easy News. Мислим да значи (покушај овде), али нисам сигуран.

• 3 Питања основе на DeepL и Google Translate и другим апликацијама за машинско учење се не препоручују, они нису алати за почетничко учење и често праве грешке.

• 4 Када питате о разликама између речи, покушајте да објасните ситуације у којима сте их видели или покушавате да их користите. Ако само објавите листу синонима које сте пронашли у речнику Е-Ј, људи можда неће желети да одговоре јер је то мало труда. Запамтите да Google Имаге Тражила је такође одличан ресурс за визуализацију разлика између сличних речи.

X Која је разлика између 一致, 同意, 賛成, 納得, 合意?

◯ Jisho каже да 一致, 同意, 賛成, 納得, 合意 све изгледају као “наставка”. Прабам да кажем нешто као “У потпуности се слажем са вашим мишљењем”. Да ли 全く同感です。 ради? Или је једна од других речи боља?

• 5 Увек је лепо (али није обавезно) покушати сам проналази одговор на питање. Посебно за почетничка питања или питања која су врло широка. На пример, питања о разлици између は и が или зашто не можете често чути звук „у“ у „desu“.

• 6 Запамтите да сви који одговарају на овде питања су неплаћени волонтери који раде ово из добродошлице, па покушајте да покажете захвалност и не будемо превише претпостављени/одбрамбени/наљути ако добијени одговор није баш оно што сте очекивали.

Корисни симболи за учење јапанског:

✘ нетачно (NГ)

△ чудно/неуобичајено /нејасно

○ исправно

≒ скоро једнако

#НОВЕ вести (Ажурирано 3/07):

Додали смо секцију о симболима. Ако је то непотребан неред, могу га увек уклонити у будућности. Срдачанји дан!

Ја сам бот, и ова акција је ручно извршена. Молимо контактирајте модове овог сабреддита ако имате било каквих питања или забринутости.